středa 19. srpna 2015

Slaný paleo quiche


   Dnes jen v rychlosti přidávám recept na slaný paleo quiche, který se mnou byl na Restaurant day a na jehož recept byla poptávka.
Dělala jsem ho dvakrát, pokaždé s trochu jinou náplní. Druhá varianta s cherry rajčaty byla o něco fotogeničtější, ale vyfotit se mi ji bohužel nepodařilo.


   Základem tohoto quiche je "těsto" z mandlové mouky. Vnitřek pak tvoří směs vajíček a kokosového mléka a zbytek náplně už je vlastně úplně ve Vaší režii (nebo režii Vaší ledničky). Tento první jsem dělala s mladým špenátem, opečenou slaninou a jarní cibulkou. Na RD jsem pak dělala variantu se špenátem, houbami a cherry rajčaty. 

Co se týče mandlové mouky, máte několik možností. Můžete si koupit přímo hotovou mandlovou mouku (prodávají jí většinou v obchodech se zdravou výživou, v cukrářských prodejnách nebo v některých supermarketech). Nebo si můžete koupit mandle a zkrátka je doma vhodit do mixéru. Nemusíte je ani loupat. Ve slupkách je spousta cenných látek, tak proč se o ně připravovat. Já to dělám většinou tak, že koupím v Globusu dvě stogramové balení mletých mandlí. Když jsem koukala na cenu, vychází ještě o něco líp, než mandle v celku (čemuž moc nerozumím) a ušetřím si mytí mixéru. Rozdíl mezi "mletými mandlemi" a "mandlovou moukou" vidím akorát v tom, že mandlová mouka bývá většinou jemněji umletá a je bez slupek. To se hodí když děláte kupříkladu makronky, ale do tohoto koláče je to upřímně celkem jedno.

Jestli se zajímáte o paleo stravu, počítám, že přepuštěné máslo znáte a víte, jak si ho vyrobit. Kdyby ne, návod najdete třeba tady. Přepuštěné máslo neobsahuje mléčnou bílkovinu, která může být těžce stravitelná. Díky jejímu odstranění se přepuštěné máslo nekazí a vydrží Vám tak klidně venku, bez lednice třeba i dýl než měsíc. To je taky důvod proč ho přepouštěli už naše prababičky. Taky lépe odolává vysokým teplotám a proto se hodí daleko víc na smažení, než máslo obyčejné. A zkrátka je po všech směrech zdravější.

Recept:
(na koláčovou formu o průměru 28 cm)
Těsto
  • 200g mandlové mouky nebo mletých mandlí
  • 100 g přepuštěného másla (ghí)
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
Náplň
  • 8 vajec
  • 80 ml kokosového mléka
  • další ingredience podle Vaší chuti (slanina, rajčata, špenát, cibule, lilek, cuketa, paprika...)
  • sůl, pepř a další koření podle chuti (bazalka, chilli, oregano)
  • lžíce přepuštěného másla na osmažení ingrediencí

Smíchejte mandlovou mouku se studeným máslem nakrájeným na co nejmenší kousky, skoro až máslové vločky. Přidejte vajíčka a sůl a co nejrychleji a nejkratší dobu uhněťte dostatečně homogenní těsto. Pokud budou sem tam stále máslové hrudky, zas tolik to neva. Dejte uležet do ledničky asi na 20 minut nebo můžete hned pokračovat dál.

S těstem postupuju stejně jako s klasickým křehkým koláčovým těstem. Ovšem válení je v tomto případě spíš utopie a tak se snažím zkrátka těsto do formy prostě co nejlíp napěchovat holýma rukama. Těsto je dost lepivé a tak si klidně ruce namočte, ale opatrně ať ho zase zbytečně moc nenavlhčíte. Čím tenčí vrstva se Vám podaří vytvořit, típ lepší bude chuť koláče. Velká vrstva mandlí mu příliš neprospívá. Formu v tomto případě nevymazávám. 

Dejte péct na 180 stupňů asi na 10-15 minut. Doporučuju dát si pod mřížku s koláčem ještě plech, obzvlášť pokud máte dvoudílnou vyklápěcí formu. Máslo má tendenci kapat ven a takhle si nezaneřádíte celou troubu. Těsto bude možná vypadat trochu nepřesvědčivě a dost mastně, ale nenechte se tím nijak rozhodit.

Mezitím si můžete připravit náplň. 
Jednoduše rozmíchejte 8 vajec s kokosovým mlékem. Vybrané ingredience na náplň nakrájejte na kostičky a osmažte na troše přepuštěného másla. Čerstvý špenát přidávejte až jako poslední a jen lehce osmažte ať slehne. Doporučuju neosmahnout akorát rajčata nebo jarní cibulku. Ty vhoďte do pánve až nakonec a už na vypnuté ploténce jen vše promíchejte a zalijte připravenou tekutou směsí z vajec a kokosového oleje. Dochuťte kořením a vlijte na předpečené těsto.

Takhle pečte ještě další 30-45 minut. Těsto by nemělo být při pohnutí s formou tekuté, ovšem nemělo by být ani příliš upečené jinak bude koláč příliš suchý. Zkuste do něj zkrátka píchnout špejlí a uvidíte. Vajíčka nesmí být syrová, ale ani úplně dopečená.

Koláč můžete jíst ještě teplý, ale já doporučuju péct raději dopředu a vychutnat si ho trochu uleželý. Kupodivu mi takhle chutná víc a i jeho konzistence je daleko lepší po vychladnutí.



Tenhle koláč miluju.
A to hlavně proto, že se dá vzít téměř kamkoliv a spolehlivě zasytí. Takže je ideální na cesty a úplně ho stačí jeden kousek, po druhém už budete nejspíš řádně nacpaní. Díky mandlím je koláč opravdu hodně sytý a výživný. Doporučuju servírovat v kombinaci s čerstvým salátem.

Tak dobrou chuť paleo jedlíci ;)

4 komentáře:

  1. Dík za recept. Určitě ho taky někdy zkusím. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Recept vypadá velmi chutně a zdravě, taky určitě vyzkoušíme

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥