úterý 12. července 2016

Citrónové cupcakes plněné lemon curd

Recept na svěží citrónové dortíky, které se báječně hodí právě na léto, dlužím na blogu snad od loňských prázdnin. A teď když tak často peču, mám pocit, že bych se o svoje recepty a zkušenosti měla víc dělit. Taková jakože služba veřejnosti. Navíc je fajn mít svoje recepty v elektronické podobě (ahoj, upatlaný deníčku). Dávám si proto za úkol sepsat tady na blog víc svých receptů. Těšíte se?(ale znáte mě, že...)


Jak jsem zjistila, citrónové sladkosti nejsou pro každého a panuje okolo nich spoustu předsudků. Mé oblíbené moto "nejlepší sladké je kyselé" zkrátka moc dalších lidí nevyznává.

Avšak díky těmto cupcakům již několik jedinců v mém okolí přehodnotilo své chuťové preference a pochutnali si na nich i zapřísáhlí odpůrci citrónových sladkostí. Tak se nenechte zastrašit názorem, že cupcakes už vyšly z módy (jdeme proti proudu!) a zkuste je taky. Za pokus nic nedáte a třeba se mi podaří Vás zlomit na citrónové sladkosti.

Mimochodem, v receptech se snažím často nakombinovat kontrastní chutě a zplodit tak harmonický celek, takže kyselou náplň tu dosyta vyvažuje sladký krém.

Ingredience:
(vyjde asi na 16 dortíků, ráda bych napsala že 12, ale mě holt vždycky trochu zbyde)
Těsto:
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli

- 110 g másla
- 200 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo půlka vanilkového lusku)

- 120 ml mléka nebo podmáslí

Lemon curd:
- 4 žloutky 
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citrónové šťávy
- 50 g másla
- kůra ze 2 bio citrónů

Krém (topping):
- 750 g mascarpone
- 210 g smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru



Postup:
Jako vždy platí, vytáhnout si zavčas (alespoň 2 hodiny předem) vajíčka, máslo a mlíko z ledničky, ať to má vše pokojovou teplotu (jinak hrozí zdrcnutí).

Lemon curd (citrónová omáčka)
Den, dva dopředu si můžeme připravit lemon curd, který bude tvořit náplň dortíků. Lemon curd by měl v ledničce v pohodě pár dní vydržet (pokud ho dřív nesníte). 

Připravíme si vodní lázeň (kastůlek s horkou vodou a na to pasující nerezovou mísu nebo menší hrnec). Plotýnku zapneme na střední výkon a do kastrůlku nad vodní lázeň dáme rozpustit nejdříve máslo s cukrem. Až se rozpustí, přidáme nastrouhanou citrónovu kůru a šťávu z citrónů. Ztlumíme plotýnku (to abychom ze žloutků neměli mícháné vajíčka) a vmícháme žloutky. Mícháme na mírném plamínku do lehkého zhoustnutí minutku až dvě (opravdu lehkého, lemon curd po vychladnutí ještě ztuhne, navíc ho budem pravěpodobně ještě znovu zahřívat). Máme hotovo. Ustájíme v uzavíratelné misce na pár dní v ledničce nebo odložíme na kuchyňské lince na později.

Těsto
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Na těsto smícháme v míse zvlášť suché ingredience. 

V robotu vyšleháme vejce s cukrem (jde to i metličkou, ale upadne Vám ruka) do lehké pěny, přidáme povolené (nebo na plotýnce rozpuštěné a následně na pokojovou teplotu zchlazené) máslo, vanilkový extrakt nebo lusk (když nemáme tak nenahrazujeme vanilkovým aroma) a pomalu na střídačku vmícháme po troškách suché ingredience a mléko. 

Pokud jsme zachovali pokojovou teplotu všech ingrediencí, mělo by nám vzniknout hezké a středně husté kompaktní těsto.

Těstem naplníme formu na cupcakes vyloženou papírovými košíčky asi do dvou třetin a dáme péct na 15-20 minut do trouby (špejlový test).

Dortíky necháme vychladnout a po vychladnutí doprostřed každého dortíku vydlabeme díru klidně až ke dnu papírového košíčku (nejlíp to jde jadřinovačem).

Předpřipravenou omáčku lemon curd si lehce zahřejeme ať se nám s ní lépe pracuje a naplníme každý dortík do vydlabané dírky až po okraj (čím víc omáčky, tím líp). 

Krém
V robotu vymícháme na mírné (nejmírnější!) otáčky mascarpone a pomalu vlíváme smetanu ke šlehání. Nakonec přidáme moučkový cukr. Na závěr můžeme zapnout mixér na pár sekund na vyšší otáčky a krém pěkně došlehnout (ale vážně opatrně, ať se nám to všechno nezdrcne!) Krémem naplníme sáček se zdobící špičkou a nastříkáme na vychladlé a naplněné cupcaky. 

Zdobíme podle své fantazie. Já nahoru dávám nejraději kytky, bylinky a čtvrtku plátku citrónu či limetky. 

Tip:
Pokud byste chtěli dortíky posunout ještě o level výš, přidejte do krému z mascarpone i trochu bílé čokolády (asi 100g). 
Pozor, bílá čokoláda musí být opravdu kvalitní, jinak se nespojí s mascarpone (vlastní zkušenosti, a asi tak 3krát). Doporučuju proto Lidl, kde najdete bílou čokoládu, která tohle nedělá, navíc za velmi dobrou cenu. 
Postup se v tomto případě liší tím, že nejdříve na plotně v kastrůlku rozpustíme ve smetaně čokoládu a směs dáme až do úplného vychlazení do lednice (nejlépe,  když celý tento krok provedeme den předem). Následně postupujeme podle receptu a cukr můžeme v tomto případě vynechat úplně.


8 komentářů:

  1. jé díky! zbožňuju všechno citronové, odjakživa... mám ráda i blbou Babetu, co jí všichni říkají dusivka a v lednici mám lemon curd z M&S a chodím na něj se lžičkou...
    letním chutím zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi můj člověk, Lenko! Vidíš, a já přitom tu "blbou" Babetu nikdy nepekla. Musím napravit. S takovou citrónovou polevou...mmmm:) A lemon curd si zkus určitě udělat domácí, je to hrozná rychlovka!

      Vymazat
    2. no to zkusím, to by mě nenapadlo! a božskej byl koláč co nám kdysi upekla naše paní domácí, když jsem chvíli bydlela v Portugalské Évoře, upekla takovou babetu a když vychladla, tak jí celou polila asi litrem roztoku z cukru a citrónů co nám rostli na zahradě, byla to taková úplně vláčná nasáklá buchta, trochu jako punčák ale citronový, nikdy jsem pak už nic podobnýho neměla...

      Vymazat
    3. Ňáám! tak to se nedivím. Kombinace atmosféry portugalské zahrady a domácích citrónů, to je holt kouzlo okamžiku, které se jen tak neopakuje!

      Vymazat
  2. Já citronové věci moc nemusím, ale miluju citronovou polevu! :D Cupcaky taky miluju, ale spíš v příchutích malina, jahoda, nebo kokos! A mamka kupuje v cukrárně u nějakého pána který dělá nějaké zdravější cupcaky mrkvové. A ty jsou výborné, ta mrkev v tom není skoro cítit, ale vidět tam je (jsou tam větší kousky) a nejsou tak moc sladké jako cupcaky bývají :). A když se tu tak bavíte o té citronové babetě... Tak tu mám taky moc ráda! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citrónová poleva je nej! Cupcakes nesmí být moc sladké, jinak je taky nemusím. Mrkvové jsou super, ty mám taky ráda :)

      Vymazat
  3. Panejo, to je nádhera s těmi květy! Nemám ráda tyto nádivkové věci, ale do tohoto bych se s chutí zakousla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! ono to fakt nechutná nádivkově, spíš se to těsto nasákne tou náplní a je to takové hezky vláčné celé :)

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥