neděle 2. dubna 2017

Bezlepkový jablečný koláč z křehkého těsta


Dlouho tu nepřibyl žádný recept a tak přidávám jeden na klasický jablkový koláč z "křehkého těsta"avšak bez lepku. Ty uvozovky proto, jelikož pravé křehké těsto obsahuje jen mouku a tuk a v tom mém jsou navíc i žloutky a cukr. 

S jarem jsem opět začala pít ječmen a zobat chlorellu abych se vyhnula jarní únavě a dodala si víc energie. A vysadit k tomu na chvíli lepek mi přišlo jak fajn nápad, jak ještě víc podpořit účinky zelených potravin. 

Navrhla jsem to doma a Kuba překvapivě souhlasil. Já toho pečiva sice zase tolik nesním, ale on celkem jo. A jak to šlo? Kupodivu jsem se nemuseli ani nijak zvlášť omezovat. Místo klasických těstovin jsem nakoupila kukuřičné, sem tam upekla bezlepkový chleba, na ranní lívance ke snídani používala rýžovou a pohankovou mouku a často jsme vařili naše oblíbené a rychlé asijské jídla, které jsou přirozeně bezlepkové. 

Co se týče sladkého, nejsem žádná extra velká mlsalka. Takže jsem nestrádala ani tady (v čokoládě není lepek, ne? :) Jednou jsem ale dostala chuť na křehký jablečný koláč, tak jsem si řekla, že se ho pokusím upéct v bezlepkové variantě.

Upřímně jsem nečekala, že by křehké těsto bez lepku mohlo být vůbec křehké. Protože jak asi víte, právě lepek je u křehkého těsta tím podstatným. Kupodivu to však dopadlo daleko lépe, než jsem čekala. Klasické křehké těsto je u mě pořád TOP co se týče chuti a struktury. Avšak tahle bezlepková varianta mu slušně šlape na paty. Takže pokud si chcete dát taky od lepku na chvíli voraz, doporučuju vyzkoušet.

Pokud nepřidáte do těsta žádný cukr (a do jablek použijete třeba med) a koláč na závěr nepocukrujete, může z toho ve finále vzniknout docela zdravý a lehký moučník. Sice je tam pořád ještě máslo, ale nějaký ten tuk je občas třeba, že jo.


Na "křehké" těsto:

  • 150 g kukuřičné mouky
  • 100 g pohankové mouky (nebo rýžové)
  • 180 g studeného másla
  •  80 g moučkového cukru
  •    3 žloutky
Na jablečnou náplň:
  • 1250 g jablek (vcelku, nenakrájených)
  • šťáva z 1 citrónu
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/2 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky drcených vanilkových lusků
  • 1 lžíce škrobu (kukuřičný, bramborový...)
  • 2 lžíce Amaretta nebo rumu
Postup:

Mouku smícháme s cukrem a studené máslo nakrájíme na malé kousíčky.
Přidáme oddělené žloutky a vše lehce a krátce zpracujeme na těsto (já tohle přenechávám kuchyňskému robotu). Těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na 1 hodinu do lednice vychladit.

Mezitím si můžeme oloupat a nakrájet jablka. Pokud máte hodně malé jablíčka, přidejte jich víc. Většinu váhy totiž odkrojíte. Jablka krájím na čtvrtky a ty pak na tenké plátky. Házím do vody s kapkou citrónu ať mi nezhnědnou. 

Nakrájená jablka okapeme a přendáme (bez vody) do kastrůlku. Přidáme šťávu z citrónu, všechno koření a rum nebo Amaretto. Povařím jen zlehka, asi 5 minut (záleží na tvrdosti jablek). Jablka by měla jen lehce změknout a nasát do sebe chutě koření, určitě je nechceme rozvařit. Takhle hotovu jablečnou směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Vyndáme si těsto z ledničky, oddělíme z něj asi 1/4 (na mřížku nahoru) a zbytek těsta vyválíme na tenkou placku jen o málo větší než máme formu. Dospod formy dáme vystřižené kolečko z pečícího papíru. Těsto přeneseme do formy a dno propíchneme několikrát vidličkou. Těsto předpečeme v troubě na 200 stupňů 10 minut ( já nezatěžuju těsto fazolemi, když ho propíchnu nikdy se mi nenafoukne a připadá mi, že s fazolemi se dobře a rovnoměrně nepropeče).

Na předpečené těsto dáme náplň z jablek. Zbytek těsta vyválíme opět na placku a pomocí rádla nebo nože nakrájíme jednotlivé proužky. Z těch pak vytvoříme mřížku. Začneme tak, že si uprostřed koláče utvoříme kříž. Další každý proužek pak naskládáme tak, aby byl jednou pod a jednou nad ostatními proužky. Zkrátka na střídačku ( je to jednodušší, než to zní). 

Takto připravený koláč pečeme na 200 stupňů dalších 20-30 minut do lehkého zezlátnutí těsta. Nakonec ho můžeme pocukrovat.

Dobrou bezlepkovou chuť ;)

2 komentáře:

Děkuju za každý Váš komentář ♥