pátek 15. prosince 2017

Cibulová marmeláda s tymiánem a portským vínem


Cibulová marmeláda (nebo cibulové "čatní") je dobrota, se kterou se však spoustě lidem nechce tzv. patlat. Ono nakrájet tak velké množství cibule totiž není úplně snová činnost. Navíc se marmeláda dost dlouho vaří a stát u hrnce takovou dobu se taky hned tak někomu nechce.

Když však překonáte tyhle dvě nástrahy, jedná se o hrozně jednoduchý recept. 

Díky tomu, že jde o dost "žhavé" zboží, můžete porcí vychytané cibulové marmelády udělat nevídanou radost. Marmeláda je skvělý jedlý dárek, který stihnete teď před Vánoci i na poslední chvíli. A navíc (na rozdíl od většiny home made dárků),  potěší i chlapy. Je totiž ideální jako příloha k jakémukoliv masu. Pokud si nevíte rady s dárkem pro tátu, dědu, bráchu nebo kámoše, není nic lepšího než k marmeládě přihodit (ideálně domácí) paštiku a gastro dárek je na světě.

Marmeládu jsem vařila po dlouhé době a jelikož jsem ztratila původní recept, vařila jsem první várku podle Kitchenette. Marmeláda mi chutnala, ale bylo v ní na můj vkus až příliš portského vína i vinného octu. I když jsem ji vařila velmi dlouho, v závěru byla stále tekutější, než bych si přála. V druhé várce jsem si tedy upravila poměry, všechno pečlivě zvážila a zaznamenala a vytvořila recept podle svého gusta a chuťových buněk.


Recept (na cca 1300 g hotové marmelády): 

- 2 kg červené cibule
- 10 lžic třtinového cukru
- 8 snítek tymiánu
- 2 lžičky himalájské soli
- 1 lžička pepře
- 5 stroužků česneku
- 300 g portského vína
- 80 g vinného octa
- 5 lžic olivového oleje na smažení (Pomace)

Cibuli nakrájíme na kolečka o šířce asi 5mm. Do hrnce nalijeme olivový olej, vložíme cibuli a osmažíme ze všech stran (při tomto množství to trvá asi 15 minut). Cibuli zasypeme cukrem, přidáme koření a necháme na mírném ohni zkaramelizovat. Poctivě mícháme, jelikož v této fázi se má marmeláda tendenci připalovat. Opékáme dalších 15 minut. Marmeláda krásně zhoustne a ztmavne. 

Nakonec přilijeme portské víno, vinný ocet a vaříme dalších 20 - 30 minut. Pomalé a dlouhé vaření je právě to, co povznese obyčejnou cibuli do chuťového nebe. Avšak cibule by měla zůstat ve finále vždy na skus a neměla by vám změknout do úplného blátíčka. 

Ještě horkou marmeládu nalijeme do čistých a vyvařených skleniček, překlopíme vrškem dolů a necháme zcela vychladnout. Takhle připravená marmeláda vydrží asi 2 měsíce. Pokud budeme chtít spotřební dobu natáhnout, můžeme skleničky ještě poctivě zavařit. 
---

Já si marmeládu mažu nejraději na opečený chleba nebo s ní plním slané quiche. A pokud chcete vyrábět ty nejlepší hamburgery, neměli byste je při plnění ochutit právě o tuhle marmeládu (nebo čatní, chcete-li...). Výborná je i k sýrům a zamíchat ji můžete klidně i do těstovin a vytvořit tak super rychlý oběd. O její využití ve vaší kuchyni se zkrátka vůbec nestrachuju.

2 komentáře:

  1. Paráda! Tak to vyzkouším, co nejdříve, protože cibulové čatní z obchodu zbožňuji, tak si ho aspoň takhle můžu zkusit sama! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥