Blog

Bezlepkový jablečný koláč (apple pie)

Apple pie peču pravidelně i z klasické mouky (většinou špaldové nebo celozrnné), ale chtěla jsem vyzkoušet i jeho bezlepkovou variantu. Klasické křehké těsto je u mě pořád TOP co se týče chuti a struktury. Avšak tahle bezlepková varianta mu slušně šlape na paty. Takže pokud si chcete dát taky od lepku na chvíli voraz nebo na něj máte intoleranci, doporučuju vyzkoušet.

Bezlepkový jablečný koláč (apple pie)

Rýžová kaše s kurkumou

Poměrně dlouho jsem se prala se sladkými snídaněmi a nějakou dobu trvalo, než jsem jim přišla skutečně na chuť. Jsem spíš "slaný snídaňový typ" a na sladké po ránu chuť přirozeně nemívám. Zjistila jsem, že ale opravdu všechno je o zvyku a že se ze slaného snídaňožrouta dokážu dost dobře převtělit do toho sladkého. Z hlediska ajurvédy jsem typ váta, tudíž se potřebuju často a hodně zahřívat, "uzemňovat" a nejlépe mi dělají sladké a kyselé chutě.  Teplá a sladká snídaně je proto pro mě naprosto ideální. Takové snídaně oceníme nejvíc na podzim a v zimě, ale já už tuhle kaši (ve všech možných variacích) zařadila do svého jídelníčku celoročně. Protože mi zkrátka dělá moc dobře. Tento recept je přirozeně veganský, bezlepkový, bezlaktózový a neobsahuje přidaný cukr.

Rýžová kaše s kurkumou

Plněné cupcakes s lemon curd

Citrónové sladkosti nejsou pro každého. Jak jsem totiž zjistila, panuje okolo nich spoustu předsudků. Myslím, že odpor k citrónovým zákuskům vznikl u mnoha lidí již v mládí, kdy se poprvé (a často naposled) setkali s výtvory typické trpké a umělé citrónové chuti v (post)socialistických kavárnách. Já citrónové věci miluju a mé oblíbené moto je "nejlepší sladké je kyselé". Díky těmto cupcakes se mi však podařilo přesvědčit několik jedinců, aby přehodnotili své chuťové preference. Pochutnali si na nich ve finále i zapřísáhlí odpůrci citrónových zákusků. A tomu se říká úspěch! :) Tak si taky upečte tyto plněné cupcakes s lemon curd.

Plněné cupcakes s lemon curd