Blog

Miso polévka (vegan, bez lepku)

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským receptem na dlouhověkost. A to hlavně díky miso pastě-fermentované pastě ze sojových bobů. Podporuje zažívání, stará se o střevní mikrobiom a látkovou výměnu. Pro celiaki jako jsem já po ránu jasná volba. Další superpotravinou v polévce jsou mořské řasy. Zbytek náplně v polívce už je volitelná a můžete se nechat řídit heslem "co dům dal". Její příprava je jednoduchá a pokud si předem uvaříte nudle, ráno vám nezabere o nic víc času než výroba takové ovesné kaše. 

Miso polévka (vegan, bez lepku)

Rýžová kaše s kurkumou (vegan, bez lepku)

Poměrně dlouho jsem se prala se sladkými snídaněmi a nějakou dobu trvalo, než jsem jim přišla skutečně na chuť. Jsem spíš "slaný snídaňový typ" a na sladké po ránu chuť přirozeně nemívám. Zjistila jsem, že ale opravdu všechno je o zvyku a že se ze slaného snídaňožrouta dokážu dost dobře převtělit do toho sladkého. Z hlediska ajurvédy jsem typ váta, tudíž se potřebuju často a hodně zahřívat, "uzemňovat" a nejlépe mi dělají sladké a kyselé chutě.  Teplá a sladká snídaně je proto pro mě naprosto ideální. Takové snídaně oceníme nejvíc na podzim a v zimě, ale já už tuhle kaši (ve všech možných variacích) zařadila do svého jídelníčku celoročně. Protože mi zkrátka dělá moc dobře. Tento recept je přirozeně veganský, bezlepkový, bezlaktózový a neobsahuje přidaný cukr.

Rýžová kaše s kurkumou (vegan, bez lepku)